Nieuws

Dordtse overwint burn-out (ook) door anders te eten (AD 22-9-2015)

22.09.2015.

Dordtse overwint burn-out (ook) door anders te eten

AD Dordtenaar 22-9-15
Door: Jan-Dirk Verhey
Link naar originele artikel
Dymphina
Dymphina Jooren: ‘Ik gebruik nu alle versnellingen van de versnellingsbak.’ © Milan Rinck.

DORDRECHT ,,Kan ik de stofjes die ik tekort kom ook op een natuurlijk manier aanvullen?” vroeg de Dordtse Dymphina Jooren zich af toen ze antidepressiva kreeg voorgeschoteld. Het antwoord geeft ze in haar kookboek ‘Eet puur geluk’ dat deze week uitkomt.

Op de achtergrond klinkt rustgevende Sjamaanse muziek. In haar kantoor staat een comfortabele loungebank. Het is alsof Dymphina Jooren (48) wil zeggen: in deze ruimte geen plek voor stress. ,,Ik gebruik nu alle versnellingen van de versnellingsbak, vroeger alleen 8 en 9”, vertelt de mededirecteur van het Dordtse familiebedrijf Jooren Scheepsschroeven in het onderkomen in de Papendrechtsestraat.
‘Vroeger’ was tot 2007. In dat jaar komt de geboren en getogen Dordtse zichzelf genadeloos hard tegen: ze belandt met een burn-out en een depressie 8 maanden in de ziektewet. ,,De altijd naar de zonnige kant stijgende achtbaan denderde met een oorverdovend, snerpend geluid van de ene op de andere seconde naar beneden de oneindig lijkende duisternis in. Ik stortte in”, leest Jooren een passage voor uit haar kookboek Eet puur geluk, dat deze week uitkomt.

Gelukshormonen
Een kookboek? Ja. In de jaren na 2007 krabbelt de Dordtse met behulp van eerst een psycholoog en later een psychiater langzaam overeind. Wanneer ze in 2011 antidepressiva krijgt voorgeschreven vraagt ze zich hardop af: ‘Kan ik die stofjes niet op een natuurlijke wijze aanvullen?’
,,Ik wilde die pillen helemaal niet, had in mijn leven amper een aspirine geslikt. Ik heb vervolgens stapels boeken gelezen over het gedrag van de hersenen. Een scan bij de orthomoleculair arts wees uit dat ik een tekort had aan neurotransmitters. Serotonine en dopamine, zeg maar de gelukshormonen. Die stoffen blijken ook in een bepaald eiwit te zitten.”

Boodschappenlijstjes
De Dordtse besluit na die ‘ontdekking’ radicaal anders te gaan koken. Met de juiste aminozuren, aanwezig in onder meer amandelen, vis, mozzarella en peulvruchten. De boodschappenlijstjes propt ze een jaar lang in een grote boodschappentas. Ze vormen nu de basis van het liefst 363 pagina’s dikke kookboek.

,,Op een kladje heb ik elke dag opgeschreven welk gerecht ik maakte. Met mijn telefoon maakte ik altijd een foto van het gerecht, op hetzelfde rood-wit geblokte tafelkleedje. Mensen die het boek volgen, eten een jaar lang hetzelfde als wat ik heb gedaan.”

Boekpresentatie
De Amsterdamse uitgeverij Gopher zag brood in Joorens boodschap en brengt het boek nu op de markt. De (besloten) boekpresentatie is donderdagavond in het Dordrechts Museum, waarvoor veertig gasten zijn uitgenodigd.

Jooren: ,,Een eigen boek, ik vind het superspannend. ‘Heb ik dit gedaan?’ vraag ik me weleens af als ik het boek hier op tafel zie liggen.” In oktober staat er in Alblasserdam een lezing op het programma.

Alcohol
Jooren: ,,Nee, mensen die dat denken hoeven mijn boek helemaal niet te kopen. Meer rust nemen, sporten, ook dat zijn belangrijke zaken. En ik drink bijvoorbeeld maar één glas alcohol per week.”

Mede door haar dieet is Jooren al lang gestopt met de antidepressiva, die ze tijdelijk toch innam om overeind te blijven. ,,Ik heb geleerd: geluk zit in jezelf gelukkig voelen. En niet in bijvoorbeeld materiële zaken.”

Author: