Wat is Eet Puur Geluk?

RECEPTEN VOOR 52 WEKEN VAN DAG TOT DAG

Welkom, ik ben Dymphina Jooren.

In 2007 werd ik ziek, burn-out. Wat doe je dan? Ik besefte heus wel, dat ik te hectisch leefde. Ik leefde mijn leven als een sneltrein, zonder haltes om te stoppen.
Het spreekt voor zich, dat ik wilde dat het over was, echter alles tegelijkertijd omzetten is onmogelijk. Ik had het te leren inzien.
Daarom ging ik lezen over gedrag, bezocht psychologen om inzicht te creëren. Ging op Yoga en zoveel meer. Ik had plezier in alles, dus met welke reden overkwam mij dit?
Achteraf zie ik in, dat ik mezelf had uitgeput en te weinig oplaadmomenten in mijn leven indeelde.
Ik sudderde voort, totdat ik in maart 2011 de grond onder mijn voeten voelde wegzakken. Naast de burn-out in het kwadraat, die ik voor zover het kon had geaccepteerd, had ik er een “gezellige” depressie bij. Mijn lichaam en geest had ik tot de laatste druppel uitgeperst. Geestelijk was het enorm zwaar, tot het ondragelijke toe. Mijn geest ging met mij op de loop, wat ik ook probeerde ik bleef gevangen in mijn hoofd. Ik had al veel aangepast en had inzicht gekregen in mijn gedrag echter het slechte gevoel bleef.Ik moest naar een psychiater voor medicijnen. Ik wist dat het moest, maar ik vond het verschrikkelijk. Ik vroeg aan de psychiater: “ Gaan deze pillen, die stoffen, waarvoor ze dienen, weer opbouwen”? Nee, zei hij, antidepressiva zijn gebaseerd op heropname, dus de stofjes die er nog zitten, worden hergebruikt.

Normaal worden neurotransmitters na gebruik afgevoerd en opgeruimd via afbraak door enzymen.

Alle antidepressiva werken in op dit afvoeren en opruimen. Door dit proces te verhinderen blijven er meer neurotransmitters in synaps. Dit was voor mij hoe ziek ik ook was, het omslagpunt. Ik dacht onmiddellijk, terwijl de arts mijn recept uitschreef….Lekker dan. Heropname!! Hmmm.. Nu absoluut zeer noodzakelijk, echter ik ga die potjes neurotransmitters echt wel weer zelf aanvullen. Ik ga echt niet heel mijn leven pillen slikken… Ik slik amper een aspirine.

Toen begon mijn zoektocht. Ik ging lezen over neurotransmitters. Hoe zijn ze opgebouwd? Hoe vindt de omzetting plaats? Hoe kan ik dit eten? Waar zit het in? Voeding is tenslotte onze brandstof en leverancier voor een goed werkend lichaam en geest. Je kunt het in voeding niet kant en klaar eten. D.m.v. aminozuren vindt omzetting plaats in het lichaam. Ik ging mijn kennis opschrijven en zo ontstond het begin van dit boek. Ik ging op zoek naar een arts die de neurotransmitters kon meten. In december 2012 had ik mijn eerste meting… En ja hoor de waarde was veel te laag en ondanks dat ik al 1,5 jaar antidepressiva slikte was het inderdaad nog steeds laag. Hergebruik dus.
Met al mijn opgedane kennis, in welke voeding het meeste tryptofaan en tyrosine zit ben ik gerechten gaan maken, die toegankelijk en makkelijk te bereiden zijn.
Ik ben alle gerechten, die ik dagelijks maakte gaan opschrijven. Gerechten met ingrediënten, die super rijk zijn aan deze aminozuren, die voor de aanmaak van serotonine en dopamine zorgen. Binnen 9 maanden waren mijn neurotransmitters torenhoog.

Dit is allemaal uitgewerkt in mijn boek Eet Puur Geluk.

Het bevat 52 weken aan menu’s met een wekelijkse menulijst, wekelijkse boodschappenlijst en de wekelijkse uitwerking van de gerechten met de foto’s van elk gerecht wat ik dat jaar heb gekookt. Je kan elke gewenste dag van het jaar aan de slag met dit boek. Ik slaap weer perfect, mijn leven nog beter dan voor de burn-out. Ik voel mezelf opgewekt en vol in het leven staan. Dat gun ik jou ook. Ik heb deze “ verborgen” kennis graag voor je opgevist. Ga aan de slag met Eet Puur Geluk en geef jezelf je eigen geluk weer terug!!

 

Liefs,
Dymphina